Zvuková izolace: který izolant je pro vás nejvhodnější?

Na řádné odizolování místností či budov je lepší myslet již při samotné stavbě a udělat vše při jednom „nepořádku“.  Samozřejmě je ale možné udělat zvukovou izolaci i dodatečně. Odizolovat je potřeba jak strop, podlahu tak i obvodové zdi a příčky uvnitř – hluk totiž nepřichází jen zevnitř, ale i zvenčí.

Zvuková izolace podlahy

Ještě, než se podrobně zaměříme na vhodné materiály pro zabránění proudění hluku v podlaze, je nutné si něco málo říct o tzv. kročejovém hluku. Kročejový hluk vzniká při došlápnutí plosky nohy na podlahu, či při kontaktu podlahy s jiným tělesem (např. posunutí židle). Způsobený zvuk se šíří špatně odizolovanou podlahou do nižších pater. Pokud jste to právě vy, kdo obývá nižší patro, je možné, že jste se nejedenkrát rozčilovali nad pobíhajícími dětmi či příliš dupajícím sousedem.

Obecně platí, že čím tvrdší a hustější materiál použijete na stavbu podlahy, tím více se jí zvuk šíří. Například při pokládce plovoucí podlahy automaticky dochází ke snížení kročejového zvuku (plovoucí podlaha obsahuje speciální materiál, díky kterému se zvuk špatně šíří do okolí). Nicméně i pod plovoučku je potřeba položit zvukovou izolaci.

  1. Zvukově izolační desky jsou velmi oblíbeným materiálem díky příznivé pořizovací ceně a možnosti, umístit je i do těch nejmenších prostor. Jsou totiž tak tenké, že při pokládce nevnikne schod či nedojde k úbytku potřebného místa. Pokládka izolačních desek se dělá suchou formou a je časově nenáročná. Desky jsou po položení ihned pochozí, takže nevznikají zbytečné časové prodlevy a může se ihned přistoupit k pokládce podlahové krytiny. Pod desky se jako ochranná a dělící vrstva pokládá netkaná textilie.
  2. Akustická lisovaná pěna může sloužit i jako dodatečná izolační vrstva pod kobercem v boji proti kročejovému hluku – lisované desky jsou potaženy textilií, pro udržení původního tvaru.

Zvuková izolace stropu

K izolaci stropu je nutné přistoupit v případě, že o patro výše není správně odizolovaná podlaha a dochází tak k šíření a prostupování hluku skrz podlahu a váš strop.

  1. Zvukově izolační desky jsou pro akustickou izolaci stropu ideálním řešením. Jejich položením nedojde ke zbytečnému snížení stropu (jsou velmi tenké). Izolační desky se montují ke stropní konstrukci, kterou je potřeba vyplnit pohltivým materiálem, aby se vyplnila vzduchová dutina.
  2. Akustická lisovaná pěna se skládá z malých kousků pěny lisovaných do tenkých desek.  Tato pěna je řešením pro ty z vás, kteří se nechtějí zaobírat montáží stropní konstrukce. Jednotlivé pěnové desky je možné lepit speciálním lepidlem k předem připravenému podkladu a následně je podepřít až do úplného zaschnutí.

Zvuková izolace stěn

Opět zde máme situaci s hlučným sousedem, který má na společné stěně pověšenou televizi a vy slyšíte každé slovo, jako by byla pověšena ve vašem obýváku. A pokud takovou situaci neznáte, jste tím sousedem možná právě vy. Tak či tak, je dobré s tím něco udělat.

  1. Zvukově izolační desky je možné použít jak v novostavbě, tak při rekonstrukci. Jejich hlavní výhodou je minimální tloušťka a v porovnání cena/výkon se drží na prvních příčkách.
  2. Sádrokartonová příčka je v porovnání s pálenou cihlou výrazně horším vodičem zvuku. Proto je velmi oblíbená při stavbě příček uvnitř budovy. Sádrokarton se používá dokonce i při odhlučnění zkušeben či hudebních studií. Díky suché výstavbě je práce rychlá a čistá.
  3. Minerální vata je vytvořena z tisíců mikrovláken, mezi kterými jsou vzduchové bubliny. Ve volném prostoru zvuk ztrácí na síle. Tato akustická vata je však rozměrově náročnější a není vhodná do menších bytových prostor, kde je potřebný každý centimetr.
  4. Akustická lisovaná pěna vzniká slisováním malých kousků pěny do sebe, mezi kterými vzniká malý vzduchový prostor. Ve vzniklém prostoru se hluk ztrácí, až do úplného vymizení (běžně slyšitelný hluk v domácnosti). Může se použít s dalšími materiály k dosažení ještě lepší zvukové izolace, například sádrokartonem.
  5. Akustická pěna je prodávána v lehkých dílech, která se velice snadno aplikují za pomoci speciálního lepidla na předem připravený povrch. Je určena nejen na stěny, ale také jako dodatečná zvuková izolace stropu. Běžně se používá v nahrávacích studiích či zkušebnách.

Zvuková izolace dveří

Po úspěšně zvládnuté zvukové izolaci místnosti je důležité nezapomínat na odizolování dveří a prostor mezi nimi a rámem, do kterého jsou vsazeny.

  1. Akustická lisovaná pěna je vhodným izolantem a na dveře se přichytí pomoci lepidla. No a aby byla zvuková izolace na dveře i pěkná na oko, je dobré ji překrýt a vytvořit tak pohledovou vrstvu například z koženky.
  2. Odhlučněné dveře jsou k běžně k dostání na trhu. Pro hodně lidí jsou ale drahým luxusem.
  3. Izolační páska je nutná pro zamezení průniku hluku přes mezery mezi rámem a dveřmi. Je vhodné nalepit trochu větší pásku, která se při zavření dveří zmáčkne a vyplní tak celý prostor.

Zvuková izolace – na co si dát pozor

  1. Pokud máte hlučného souseda o patro výše a hodila by se vám zvuková izolace stropu, nezapomínejte, že nestačí odizolovat jen strop! Zvuk se šíří i v železobetonových stěnách (např. v panelácích).
  2. Vzduch je nejlepší izolant hluku. Proto vybírejte z materiálů, které nemají velikou hustotu a obsahují vzduchové kapsy.
  3. Při používání materiálu, který je prostorově náročnější myslete na to, že například při izolování podlahy se vám automaticky zvedne její výška.
  4. Při izolaci dveří je důležité odizolovat je z místa, kde dochází ke vzniku zvuku. Pro ještě lepší zvukovou izolaci je možné provést její montáž z obou stran.

Nejvíce vás zajímá

Co je kročejový hluk a jak vzniká?

Kročejový hluk vzniká při došlápnutí plosky nohy na podlahu, či při kontaktu podlahy s jiným tělesem (např. posunutí židle). Způsobený zvuk se šíří špatně odizolovanou podlahou do nižších pater.

Jaká je výhoda akustické lisované pěny pro zvukovou izolaci podlahy?

Akustická lisovaná pěna může sloužit i jako dodatečná izolační vrstva pod kobercem v boji proti kročejovému hluku – lisované desky jsou potaženy textilií, pro udržení původního tvaru.

Jak izolovat strop proti šíření kročejového hluku?

Pro akustickou izolaci stropu se často používají zvukově izolační desky nebo akustická lisovaná pěna. Zvukově izolační desky se montují ke stropní konstrukci, kterou je potřeba vyplnit pohltivým materiálem, aby se vyplnila vzduchová dutina. Akustická lisovaná pěna se skládá z malých kousků pěny lisovaných do tenkých desek a lze ji položit na strop bez nutnosti montáže.

Jaké materiály jsou nejvhodnější pro zvukovou izolaci podlahy?

Pro zvukovou izolaci podlahy se často používají zvukově izolační desky nebo akustická lisovaná pěna. Plovoucí podlaha obsahuje speciální materiál, díky kterému se zvuk špatně šíří do okolí, ale i pod plovoučku je potřeba položit zvukovou izolaci.

1 komentář u „Zvuková izolace: který izolant je pro vás nejvhodnější?“

Napsat komentář